Δεύτερη ενημέρωση – Μετάβαση Ελλήνων Φοιτητών στην Ελλάδα

Δεύτερη ενημέρωση – Μετάβαση Ελλήνων Φοιτητών στην Ελλάδα

«Στηρίζουμε τα παιδιά μας»

«Συνεχίζουμε να είμαστε έμπρακτα δίπλα στον Ελληνισμό της πόλης μας»

Η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης ενημερώνει για την πορεία των ενεργειών της για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να δρομολογηθεί διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα των φοιτητών που βρίσκονται στη Βαυαρία (Νυρεμβέργη – Μόναχο) αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία. 

Για το λόγο αυτό υποβάλλει το αίτημα στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, απευθυνόμαστε με την παρούσα επιστολή σε σας και ζητάμε την παρέμβασή σας, λόγω αρμοδιότητας, ώστε να δρομολογηθεί διαδικασία επιστροφής στην ημεδαπή 200 και άνω Ελλήνων ομογενών φοιτητών που βρίσκονται στη Γερμανία στην Νυρεμβέργη και στο Μόναχο.

Σας επισυνάπτουμε παρακάτω το αίτημα που έχουμε ήδη αποστείλει στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και τις κινήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα:

  1. Το επισυναπτόμενο αίτημα το στείλαμε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο και περιμένουμε ακόμα απάντηση
  2. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στην οποία απευθυνθήκαμε  μας συνέστησε να απευθυνθούμε στη Μονάδα Διαχείρησης Κρίσεων στην Αθήνα η οποία διαχειρίζεται όλα τα συναφή αιτήματα.
  3. Μετά την επαφή μας με την Μονάδα Διαχείρησης Κρίσεων, αυτή μας πρότεινε να γίνει η μετακίνηση μέσω Ζυρίχης είτε Βρυξελλών. Όσον αφορά το Μόναχο και την Νυρεμβέργη μας έδωσε αρνητική απάντηση.
  4. Επειδή είναι αδύνατη η εν λόγω μετακίνηση προς Βρυξέλλες η Ζυρίχη στην συντριπτική πλειοψηφία των 200 ατόμων παρακαλούμε για την παρέμβαση σας ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όπως έχετε κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις επαναπατρισμού.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημά μας και θα δώσετε την αρμόζουσα λύση για τα παιδιά μας.»

Ενημερώνουμε ότι η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης έλαβε αμέσως την ακόλουθη απάντηση από το γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών που ενημερώνει μέσω μηνύματος της Μονάδας Διαχείρισης κρίσεως.

«Καλημέρα σας,

όλοι οι συμπατριώτες μας επιστρέφουν μέσω Βρυξελλών ή Ζυριχης. Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει πραγματοποιησει επαναπατρισμό από Γερμανία , πλην της Κύπρου , η οποία όμως έχει κλείσει τα  αεροδρόμια της. Επίσης, οι φοιτητές, ενώ οι ελληνικές εστίες δεν είχαν κλείσει , και οι συστάσεις του ελληνικού κράτους ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, ταξίδευσαν εν μέσω πανδημίας στα σπίτια τους σε Γερμανία. Δεν μας έχει περιέλθει σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, οι εγκρίσεις για επαναπατρισμό δίδονται από Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε προωθήσει όλα τα σχετικά αιτήματα σε ανωτέρω Υπουργείο ενώ έχουμε ζητήσει από όλες τις αρχές μας σε Γερμανία να μας στείλουν σχετικές καταστάσεις ατόμων που αδυνατούν ταξιδεύσουν σε Βρυξέλλες κλπ με έμφαση σε άτομα με σοβαρά θέματα Υγειας.»

Η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε στο θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται σε πόλεις της Βαυαρίας, αλλά και όλης της Γερμανίας μεταφέρει σήμερα το αίτημά της στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στο Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ως το πλέον αρμόδιο για την έγκριση της όλης διαδικασίας.  

Για την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Διαμαντής Γκίκας

GrGemeinde

Kommentare sind geschlossen.