ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Το στοίχημα της αναγέννησης»

„…δουλεύουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον“

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, με το κλείσιμο των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του και μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματός του, προχώρησε στη σύσταση και οργάνωση Ομάδων Εργασίας, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για άνοιγμα της Κοινότητας στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, κ. Γεώργιος Βαβρίτσας, χαρακτήρισε πολύ θετικό το βήμα και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «έγινε η αρχή, ώστε η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης να γίνει πραγματικά μια Κοινότητα από όλους για όλους. Η συμμετοχή σε πρώτη φάση 50 μελών ή φίλων, επί το πλείστον γνώστες ή ακόμη και ειδικοί σε κάθε θέμα, το δείχνει έμπρακτα». Ο δε Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Δημήτριος Βαρδακάς τόνισε, ότι «Με την κίνηση αυτή γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης του μέχρι τώρα τρόπου λειτουργίας της Ε.Κ.Ν., αξιοποιώντας κατάλληλα τις ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των μελών της».

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τις ομάδες εργασίας όπως αυτές συστάθηκαν, τους υπεύθυνους καθεμιάς και μία αναφορά στις επιδιώξεις και στους στόχους που έθεσαν.

 1. Ομάδα Εργασίας «Προξενείο» – Σακελλαρίου Θεοχάρης
 2. Ομάδα Εργασίας «Εκπαίδευση» – Βαρδακάς Δημήτριος
 3. Ομάδα Εργασίας «Αλλαγή Καταστατικού» – Γκίκας Διαμαντής
 4. Ομάδα Εργασίας «Αθλητισμός και Νεολαία» – Πανίδης Γεώργιος
 5. Ομάδα Εργασίας «Υγεία και Ασφαλιστικά Θέματα» – Πανίδης Γεώργιος
 6. Ομάδα Εργασίας «Εορτασμός 200 Χρόνια Ελληνική Επανάσταση» – Οικονόμου Στέργιος
 7. Ομάδα Εργασίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νυρεμβέργη N2025» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 8. Ομάδα Εργασίας «Πολιτισμός και Τέχνη» – Γκίκας Διαμαντής
 9. Ομάδα Εργασίας «Επιχειρήσεις» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 10. Ομάδα Εργασίας «Συμβουλευτικό Γραφείο» – Βαβρίτσας Γεώργιος
 11. Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Γερμανικής Γλώσσας» – Τζιόλης Φώτιος
 12. Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών» – Αθανασιάδης Αθανάσιος
 13. Ομάδα Εργασίας «Οικονομικός Έλεγχος» – Δημοπούλου Μαρία
 14. Ομάδα Εργασίας «Λάουφ» – Πανίδης Γεώργιος
 15. Ομάδα Εργασίας «Σβάμπαχ» – Γκίκας Διαμαντής

Ομάδα Εργασίας «Προξενείο»

Προσπάθεια και στόχος της ομάδας αυτής είναι η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την επαναλειτουργία του Επίτιμου Ελληνικού Προξενείου της Νυρεμβέργης, ώστε να μπει ένα τέλος στη δεκαετή ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Για το καυτό αυτό ζήτημα, η ομάδα, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση, θα προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά από επαφές με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τα Υπουργεία στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, καταθέτοντας όλα τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Προξενείου στην πόλη μας. Ένας θεσμός, ο οποίος ήταν και είναι απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων της Νυρεμβέργης, αλλά και όλης της Βόρειας Βαυαρίας.

Υπεύθυνος: Σακελλαρίου Θεοχάρης.

Μέλη: Δεληγιώργης Γεώργιος, Κασφίκη Ελένη και Καίσαρη Σπυριδούλα.

Ομάδα Εργασίας «Εκπαίδευση»

Η ομάδα εργασίας «Εκπαίδευση» έχει ως βασικό της σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα σχολεία της Νυρεμβέργης και των περιχώρων αυτής. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει αρχικά μία σειρά επαφών με φορείς, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών, στη συνέχεια την αξιολόγησή τους και τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και τέλος όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του βασικού σκοπού με επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Υπεύθυνος: Βαρδακάς Δημήτριος.

Μέλη: Βαβρίτσας Γεώργιος, Παναγιωτίδης Αντώνιος και Τζιόλης Φώτιος.

Ομάδα Εργασίας «Αλλαγή Καταστατικού»

Στόχος της ομάδας αυτής είναι η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, ώστε να είναι περισσότερο συμβατό με τα καινούρια δεδομένα και τις ανάγκες του Ελληνισμού της Νυρεμβέργης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αρχικά διατύπωση γραπτών προτάσεων, στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση με ανοιχτό διάλογο και διαβούλευση επί των προτάσεων, ώστε κάθε παρευρισκόμενο μέλος να εκφράσει, τεκμηριωμένα, τις απόψεις του. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα επεξεργαστούν από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και θα συνταχτεί σχετική έκθεση. Τέλος θα ξεκινήσει η προετοιμασία της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης για αλλαγή καταστατικού με προηγούμενη έγκριση από το Δ. Σ.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής.

Μέλη: Αθανασιάδης Αθανάσιος, Δεληγιώργης Γεώργιος, Καίσαρη Σπυριδούλα, Κερλίδης Αντώνιος και Τσακμακίδης Χαράλαμπος.

Ομάδα Εργασίας «Αθλητισμός και Νεολαία»

Στον τομέα του Αθλητισμού, η ομάδα έχει ως στόχο, μέσα από την επαφή με τα ελληνικά αθλητικά σωματεία της περιοχής, καταγράφοντας τις ανάγκες και τους οραματισμούς τους να συμβάλλει στην αναβάθμισή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος του προγράμματος Νεολαία είναι η προσέγγιση των νέων της πόλης μας και δραστηριοποίησή τους στην Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, αναδεικνύοντας τις ικανότητες, τις δεξιότητες, αλλά και τους οραματισμούς τους, για τη μετάβαση στη νέα εποχή, δημιουργώντας από κοινού το αύριο για το μέλλον του Ελληνισμού στην πόλη μας.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος.

Μέλη: Αναστασιάδης Χαράλαμπος, Καραγεώργης Βασίλης, Λαζαρίδης Σάββας, Στεργιανούδης Θεμελής και Τάνιος Δημήτριος.

Ομάδα Εργασίας «Υγεία και Ασφαλιστικά Θέματα»

Η ομάδα ‹‹Υγεία και Ασφαλιστικά θέματα›› έχει ως στόχο τη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των Ελλήνων της πόλη μας, σε σημαντικά θέματα που αφορούν μικρούς και μεγάλους. Μέσα από εκδηλώσεις ενημέρωσης και ανοιχτού διαλόγου, γιατροί όλων σχεδόν τον ειδικοτήτων αλλά και ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν γνώσεις, στοιχεία αλλά και πληροφορίες σχετικά.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος.

Μέλη: Αυγερίδης Χρήστος, Γκόλιας Παρασκευάς και Κασφίκη Ελένη.

Ομάδα Εργασίας «Εορτασμός 200 Χρόνια Ελληνική Επανάσταση»

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη πτυχών του Αγώνα του Έθνους μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η επικοινωνία με την επιτροπή Ελλάδα 2021 θα βοηθήσει αμέριστα στο συντονισμό των δράσεων. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μια εκδήλωση/δεξίωση θα ήταν επιθυμητή. Θεωρούμε αυτονόητη την προσπάθεια μας για κοινή δράση με τις κοινότητες Φυρτ και Ερλανγκεν, ώστε όλος ο Ελληνισμός της περιοχής να κινηθεί στο θέμα αυτό συντονισμένα.

Υπεύθυνος: Οικονόμου Στέργιος

Μέλη: Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος και Dr. Gustav Auernheimer

Ομάδα Εργασίας «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νυρεμβέργη N2025»

Η ομάδα θα συνδράμει στην προσπάθεια της πόλης της Νυρεμβέργης για ανάδειξή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα του 2025. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία θετικής φήμης για τον τόπο και παροχή  δυνατότητας προβολής των ελκτικών του στοιχείων. Σε άμεση επικοινωνία με το γραφείο διεκδίκησης της πόλης και με υποβολή προτάσεων εκ μέρους μας για πιθανές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υποστηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Βλάχου Όλγα και Καντζούρα Κική.

Ομάδα Εργασίας «Πολιτισμός και Τέχνη»

Η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και ενότητας της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης με όλους τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς Συλλόγους της πόλης και στο συντονισμό με αλληλοενημέρωση των δραστηριοτήτων τους, για τον καλύτερο προγραμματισμό και την υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής.

Μέλη: Κασφίκη Ελένη και Κρέστας Χρήστος.

Ομάδα Εργασίας «Επιχειρήσεις»

Η ομάδα αποβλέπει σε συντονισμένη δράση και μέσα από συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και φορείς της πόλης, στη χαρτογράφηση του ελληνικού επιχειρηματικού χώρου της Νυρεμβέργης. Στόχος είναι: α) η καλύτερη προβολή του τόσο στην πόλη μας, όσο και μέσω εταιρειών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, β) η ανάδειξη και στήριξη νέων επιχειρηματιών, γ) η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας δ) η επίλυση τυχόν προβλημάτων και ε) η ενημέρωση των επιχειρηματιών για θέματα που τους αφορούν.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Γιαννίκης Ευάγγελος, Καλαμάρας Νικόλαος, Καραδήμας Γεώργιος, Καρράς Χρυσοβαλάντης, Λαγουδάκης Νίκος, Μπολόσης Βασίλειος, Ξυγκάς Γεώργιος, Πανίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Κώστας και Σαρρής Βασίλειος.

Ομάδα Εργασίας «Συμβουλευτικό Γραφείο»

Στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση της παροχής συμβουλευτικής υπηρεσίας – πληροφόρησης στους Έλληνες δημότες της Νυρεμβέργης σε θέματα που τους προβληματίζουν και αφορούν διάφορες διοικητικές υπηρεσίες των γερμανικών, αλλά και των ελληνικών αρχών. Η όλη αυτή προσπάθεια δεν θα περιοριστεί μόνο στην (έντυπη, δια ζώσης, ηλεκτρονική) πληροφόρηση, αν και αποτελεί σημαντικό εργαλείο δράσης, αλλά επιδίωξη είναι και η διεύρυνση της επικοινωνίας, μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις, έχοντας πάντα τις πόρτες ανοιχτές για όλους.

Υπεύθυνος: Βαβρίτσας Γεώργιος.

Μέλη: Αθανασίου Γεωργία, Βαρδακάς Δημήτριος, Λαζαρίδης Σάββας, Μπανδέλη Ιωάννα, Πανίδης Γεώργιος, Σακελλαρίου Θεοχάρης και Τζιόλης Φώτιος.

Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Γερμανικής Γλώσσας»

Βασικός σκοπός της ομάδας είναι η αναδιάρθρωση των τμημάτων εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας με κύρια στόχευση την ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα συνοδεύεται από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Βασικές επιδιώξεις είναι α) η στοχευμένη κατάρτιση των τμημάτων, κατά τρόπο τέτοιο που να δίνει έμφαση στο υπόβαθρο των γνώσεων, ώστε το μάθημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων και β) η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαθέτουν ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και συγκεκριμένη ειδίκευση. Τα μαθήματα θα απευθύνονται τόσο σε ενδιαφερόμενες/νους που δεν μιλούν καθόλου τη γερμανική γλώσσα, σε επίπεδο αρχάριων, όσο και σε εκείνες/ους που έχουν κάποια προηγούμενη γνώση γερμανικών και θέλουν να τη βελτιώσουν, ώστε να ανταποκρίνονται με περισσότερη άνεση στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Υπεύθυνος: Τζιόλης Φώτιος.

Μέλη: Βλάχου Όλγα, Καίσαρη Σπυριδούλα και Κρέστας Χρήστος.

Ομάδα Εργασίας «Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών»

Η ομάδα έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, την προβολή των ηθών και των εθίμων, καθώς και τη μεταδόση στους νεότερους την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και το τραγούδι, με τη δημιουργία χορευτικής ομάδας, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τον προγραμματισμό και υλοποίηση χορευτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τους φορείς της πόλης μας.

Υπεύθυνος: Αθανασιάδης Αθανάσιος.

Μέλη: Γκίκας Διαμαντής.

Ομάδα Εργασίας «Οικονομικός Έλεγχος»

Επιδίωξη της ομάδας είναι η καλύτερη αξιοποίηση πόρων από φορείς της πόλης, η επεξεργασία αρχείων για δράσεις και παροχές που υπήρχαν στο παρελθόν και δε συνεχίστηκαν. Βασικός όμως στόχος, κατά τη διάρκεια της θητείας της, είναι ο έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών της Ε.Κ.Ν.

Υπεύθυνος: Δημοπούλου Μαρία.

Μέλη: Θεοδωρίδης Ευάγγελος, Κρικέλης Δημήτριος και Στεργιανούδης Θεμελής.

Ομάδα Εργασίας «Λάουφ»

Στόχος της ομάδας είναι η ενσωμάτωση του Ελληνισμού του Λάουφ στο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, η συνεργασία με τους φορείς και τους Συλλόγους της και ο προγραμματισμός και υλοποίηση εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με φορείς από το Λάουφ.

Υπεύθυνος: Πανίδης Γεώργιος

Μέλη: Κίτσιος Ιωάννης.

Ομάδα Εργασίας «Σβάμπαχ»

Στόχος της ομάδας είναι η ενσωμάτωση του Ελληνισμού του Σβάμπαχ στο έργο της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, η συνεργασία με τους φορείς και τους Συλλόγους της και ο προγραμματισμός και υλοποίηση εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με φορείς από το Σβάμπαχ.

Υπεύθυνος: Γκίκας Διαμαντής

Μέλη: Γεωργαλής Χρήστος, Μανταρλής Θωμάς και Μπούση Ελένη.

Αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης,

ως Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό για τη διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης αποτελούσε και αποτελεί η ομαδικότητα και η ανάδειξη του συνεργατικού πνεύματος.

«Υποστηρίζουμε τη δυναμική της ομάδας, και πιστεύουμε στη συνεργασία, στον σεβασμό και στην κοινωνική συνεισφορά. Δεν είμαστε ειδικοί σε όλα, αλλά εμπιστευόμαστε το κάθε μέλος της ομάδας για όσα γνωρίζει καλύτερα από εμάς».

Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, για την αναβάθμιση της Ε.Κ.Ν. και θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο, αλλά και να εκφράσουμε ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους συμμετέχοντες στη νέα αυτή προσπάθεια. Βρισκόμαστε όλοι μας εδώ, κυρίως, γιατί μας ενώνει η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της πόλης μας. Θα το κάνουμε, δουλεύοντας ως ομάδα ανθρώπων που διαθέτουν αλληλοκατανόηση και μοιράζονται ένα κοινό όραμα!

Για την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Διαμαντής Γκίκας